'Consument is 'sleutel' tot verzachten energiecrisis winkels'

Winkelend publiek in Leeuwarden: volgens binnenstadmanager Hayo Galema de manier om winkels door de crisis te helpen. © ANP
De hoge energiekosten beginnen de eerste slachtoffers te eisen in de ondernemerswereld. Sommige winkels sluiten de deuren omdat ze de kosten niet meer kunnen opbrengen. Ook in Leeuwarden zijn deze week twee winkels die de deuren sluiten.
Een van die winkels is Jouw Dagelijkse Kost van Monique van Etten. "Niet onze keus, de situatie dwingt ons ertoe", zegt ze. "Het nieuwe energievoorschot van tweeduizend euro per maand is voor ons niet te betalen."
Van Etten had al verwacht dat de energierekening omhoog zou gaan. Dat was ook de reden dat ze met de huisbaas wilde overleggen over verduurzaming. "We willen heel erg graag zonnepanelen leggen. Met vijftig stuks zijn we een heel eind."
Monique van Etten moet haar winkel Jouw Dagelijkse Kost sluiten © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Klanten hebben al plannen voor een crowdfundingsactie. Ze komen al met suggesties voor andere gebouwen. Mooi, zegt Van Etten, maar ze wil eerst rust: "Eerst dit allemaal afhandelen en verwerken. De rekeningen betalen en op nul eindigen. Dan gaat het bedrijf slapen tot we een oplossing hebben."
Haar huidige klanten verwijst ze door naar de Streekboer. Daarvoor komt een ophaalpunt in het centrum van Leeuwarden.
Jouw Dagelijkse Kost sluit de deuren vanwege de hoge energieprijzen
De Leeuwarder binnenstadsmanager Hayo Galema schrikt niet van het nieuws. Volgens hem gaat het voorlopig om 'slechts' twee zaken in Leeuwarden die het niet volhouden, maar de zorgen zijn wel groot. "Het wordt de komende tijd spannend."
"Corona is geen issue meer", zegt Galema. "Maar door die crisis hebben de ondernemers nu wel minder vet op de botten dan anders. De reserves zijn weg. En de marges in de detailhandel zijn altijd al erg smal."

Zelfde zorgen bij de consument

De hoge energieprijzen zijn één kant van het probleem, maar de onzekerheid is ook akelig. "Geeft de consument zijn geld nog wel uit? Die consument heeft ook last van de hogere prijzen en dat kan ervoor zorgen dat er minder wordt uitgegeven."
Om kaalslag te voorkomen ligt daar 'de sleutel', volgens Galema. Want de overheden doen in zijn optiek al veel. "Voor de kleinere bedrijven is er een energieplafond. En voor grotere gebruikers heeft de overheid ook een regeling getroffen."
Wat de overheid volgens hem wel kan doen, is zorgen dat de mensen in de stad komen. "Leeuwarden moet een stad zijn waar mensen graag heen gaan, want de consument moet het uiteindelijk doen. De consument is 'de sleutel'. Die moet kopen."